Whiplash, eller Pisksnärt som det kallas på svenska, är en skada som ofta orsakas av att huvudet kastas kraftigt framåt och därefter bakåt i samband med ett yttre våld. Den kan även uppstå vid trauma som sker från sidan eller vid slag mot huvudet. Det vanligaste traumat som Whiplash associeras med är bilolyckor, både vid kraftiga inbromsningar och olyckor. Andra exempel på våld som kan orsaka skadan är hastiga och kraftiga tacklingar inom vissa idrotter ex hockey eller rugby.

Det som händer är att det yttre våldet slår till innan personen hinner aktivera reflexen, vilket kan orsaka skador på bl.a. ligament som stabiliserar nacken, samt muskulaturen i nacke och axlar.

terapeut som behandlar en whiplashskada

En whiplashskada behöver inte orsaka besvär direkt efter olyckan utan det kan dröja ett tag innan man märker av det. Det vanligaste symptomen är ökad spänning i nackmuskulaturen, vilket är kroppens sätt att skydda det berörda området. Det kan dessutom uppstå en kompensatorisk process efter att halsmuskulatur och ligament har töjts ut i samband med traumat. Det kan leda till att nackmuskulaturen får arbeta mer för att stabilisera nacken, som i sin tur leder till spänningar, nedsatt rörlighet och smärta i området. Besvären kan vara akuta, men även långvariga och i vissa fall upplevs besvär i månader eller år efter traumat.

Vanliga symptom:

•   Smärta och stelhet i nacken.

•   Ökad smärta vid rörelse av nacken.

•   Värk i axlar, skuldror och armar.

•   Stickningar och/eller domningar i armarna.

•   Huvudvärk som oftast uppkommer sekundärt från spänningar i nacken.

•   Yrsel

Utredning:

Vid kraftigare våld mot nacke och huvud eller misstanke om strukturella skador utförs ofta en undersökning med magnetröntgen. Det är inte ett måste, men ett bra sätt att utesluta strukturella skador i området.

Manuell undersökning:

Hos oss på Muskelcentrum undersöker vi den funktionella påverkan som kan uppstå efter en Whiplashskada och ser hur muskulatur, leder och nervsystemet har drabbats av skadan. Därefter riktas behandlingen till de mest avgörande bitarna för att så fort som möjligt bli av med besvären och därefter komma igång med eventuell rehabilitering.

Behandling:

Utifrån på undersökningsfynd, individens besvär och skadebild utformas en behandlingsplan. På Muskelcentrum har vi goda möjligheter att behandla dessa besvär med exempelvis akupunktur, ledjusteringar, triggerpunktsbehandling, rehabiliteringsövningar med mera.

Artikelförfattare Elias Darvishian

Artikelförfattare Elias Darvishian

Examinerad Naprapat Leg.tjänstgörande

Elias är utbildad Naprapat på Naprapathögskolan i Stockholm

Elias är utbildad Naprapat på Naprapathögskolan i Stockholm och intresserades av Naprapati tidigt i samband med en envis axelskada. Elias har arbetat i många år som simlärare och har ett genuint intresse av träning och idrott.