Axelbesvär – Varför uppstår de i samband med racketsporter?

Det är idag vanligt att blicka ut över banorna och se spelare ta sig för axeln i samband med ett slag, ofta över huvudets höjd. Brukar du någon gång fundera över varför detta besvär dyker upp eller vad du kan göra för att undvika samma öde?

Axelbesvär och racketsporter går hand i hand, nedan ska vi gå igenom några faktorer som kan vara med och bidra till att smärtan dyker upp.

 

Detta gäller alla sporter och alla delar av kroppen. Ibland är det helt enkelt för kul att utöva sporten så du väljer att ignorera eller bortse från alla varningstecken. Om det är brist på kunskap eller ren och skär envishet låter vi vara osagt.

Efter träningspassen på banan kan du räkna med en inflammation i muskler och senor runt axeln när du sysslar med racketsporter. Detta behöver inte vara något farligt alls utan brukar lugna ner sig inom loppet av 48 timmar och eventuellt visa sig som en träningsvärk vilket är en helt naturlig reaktion. Är det dock så att du fortsätter träna trots att det smärtar kan du få mer ihållande besvär som senare kan hindra dig från att utöva din sport.

Smärtan uppstår i muskulatur och senor som inte har kapacitet för den mängd energi den utsätts för, exempelvis i bollträffen. Musklerna svarar då genom att brytas ner och stärkas upp igen för att

 klara de nya målen du satt upp gällande träningsmängd och hur hårt du väljer att köra.

Det du ska hålla utkik efter är den där huggande smärtan och att den håller i sig en längre period efter att du spelat. Det bör även uppmärksammas om du känner av smärtan i början av träningspasset trots att du värmt upp, eller rakt av gör ont till vardags även när du inte utövar din sport.

Planera in rehabiliterande träning utöver träningspassen och lyssna på svaren du får från din kropp i samband med och efter dina timmar på banan. Ofta kan det vara så att du inte får tillräckligt med vila mellan passen utan spelar flera dagar i följd vilket kan leda till att du får en mer ihållande smärta som dyker upp snabbare och oftare än vanligt.

Vi på Muskelcentrum hjälper dig gärna utforma ett träningsprogram som gör att du fritt kan utöva din sport utan att behöva oroa dig för att smärtan ska sätta stopp för din aktivitet.

Teknik vid utförandet av din sport

En annan vanlig orsak till axelbesvär är ofta sättet du som spelare utför dina slag i din racketsport.

Inom padel och tennis finns en tendens att slå enbart med armen istället för att använda en större del av kroppen. Och viljan att få till en snärt i slaget gör att det är lätt att använda sig för mycket av handleden. Detta kan i sin tur leda till både axel- och armbågsbesvär samt andra problem i armen och handen. Finessen gällande tekniken är att slå på bollen och få med sig hela kroppen i slaget.

Kraften bör komma nere från fötterna, upp genom hela kroppen och ut till bollträffen. En liknelse som tränare ofta tar upp är kraften du utvecklar vid ett boxningsslag om det utförs med samma tänk. Det är viktigt att ha en korrekt aktivering av bålmuskulaturen för att få till en rotation i området som ger stabilitet och samtidigt hjälper till med kraftöverföringen från lårbenet, genom bröstmuskulaturen och axeln, hela vägen genom armen för att till sist nå rackets träffyta.

Ge din kropp de bästa förutsättningarna

En dålig hållning leder inte automatiskt till smärta men över en längre tid kan den vara med och bidra till att smärtan dyker upp. Känner du igen dig med att du brukar stå och hänga med ena höften eller att axlarna är framåtroterade och ryggen stel? Med allt vi gör till vardags, vare sig det är kontorsjobb eller använder mobil/Ipad flera timmar per dag, är det naturligt att muskulaturen framtill på kroppen är dominerande. Är det också så att det inte lagts någon fokus på rygg och axelmuskulatur i form av träning är det ofta där besvären har sin första början.

Vad du kan göra åt saken

Förutom den sport du utövar så är det viktigt att stärka upp kroppen med annan träning. Ibland kan du behöva lite hjälp på traven och det är där vi på Muskelcentrum kommer in i bilden. Att stilla smärta och få hjälp med rehab är något vi gör till vardags. Är det så att besvären inte är inom vår expertis så guidar vi dig i rätt riktning för att få bästa möjliga hjälp. Några exempel på behandlingar som vi utför är mjukdelsbehandling, ledjustering, stötvåg och nålbehandling med eller utan ström. Vänta inte med att ta tag i din smärta, utan besök oss redan nu för en utvärdering av din axel. Så att du kan fortsätta spela den sport du älskar.

Källa: Idrottsskador – En illustrerad guide av Roald Bahr

Artikelförfattare Alen Manovic

Artikelförfattare Alen Manovic

Alen Manovic – Examinerad Naprapat, Leg. tjänstgörande

 

”Jag valde Naprapati för att jag värderar det äkta mötet med människan. Jag gillar tanken av att kunna få vara en del av att hjälpa till med någon annans besvär den tampas med till vardags. I mig hittar du en närvarande och motiverad terapeut som gör sitt yttersta för att du ska få det lättare i vardagen.”