Är du också padelentusiast, men fått minska på spelandet på grund av tennisarmbåge, smärta i en axel eller inflammerad hälsena? Eller spenderar du allra helst din lediga tid i löp- eller skidspåret men fått sätta träningen på paus med misstänkt löparknä eller smärta i baksida lår? Har du fått dra ned på vardagsmotionen på grund av en besvärlig hälsporre?

Gemensamt för ovanstående besvär är att de kan behandlas med hjälp av stötvåg!

 

Vad är stötvåg?

Stötvågsbehandling är en effektiv, välbeprövad och vetenskapligt dokumenterad behandlingsmetod för behandling av senskador och muskelskador. Därtill är behandlingen säker och ger mycket sällan biverkningar. Via en applikator genereras mekaniska stötvågor som transporteras in i smärtområdet. Stötvågorna minskar en av kroppens smärtmediatorer och ger därmed en smärtlindrande effekt, samt stimulerar blodcirkulationen. Utöver det underlättar stötvågorna läkningsprocessen och har dessutom en antiinflammatorisk effekt.

 

Studier har bland annat visat att stötvåg har god effekt vid behandling av långvarig plantarfasciit, det som i vardagligt tal brukar kallas för hälsporre. Även smärta på armbågens utsida, så kallad tennisarmbåge, har visat sig vara ett tillstånd som svarar bra på behandlingen.

Hur går behandling med stötvåg till?

När du bokar en tid och träffar en av våra terapeuter bedömer den om stötvåg är en lämplig behandling för just dig och dina besvär. Behandlingen tar mellan 5-15 minuter beroende på besvärens karaktär. Vanligen behöver stötvågsbehandlingen upprepas vid 3-5 tillfällen med ungefär en veckas intervall för optimal effekt. Utöver behandlingen med stötvåg hjälper vi dig att gå till botten med orsaken till din smärta samt vad du kan göra för att förebygga återkommande besvär. Vid behov kombinerar vi även stötvågsbehandligen med våra manuella behandlingstekniker.

 

Referenser
  1. Meng-Chen Yin, MD Is Extracorporeal Shock Wave Therapy Clinical Efficacy for Relief of Chronic, Recalcitrant Plantar Fasciitis? A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Placebo or Active-Treatment Controlled Trials, Archives of Physical Medicine and Rehabilitation Volume 95, Issue 8,  August 2014, 1585-1593
  2. OC Rogoveanu, AE Musetescu,  The Effectiveness of Shockwave Therapy in Patients with Lateral Epicondylitis, Curr Health Sci J. 2018 Oct-Dec; 44(4): 368–373.

 

Visste du att du kan få behandling med stötvåg på alla Muskelcentrums kliniker?

Artikelförfattare Axel Söderlund

 Axel Söderlund – Leg. Naprapat. 

”Jag tycker det är kul att möta folk och hjälpa till med att lindra smärta. Jag gillar att det finns många andra sätt som man kan jobba på inom vården, men att det här är ett av de mest konkreta sätten.”