Padel är hetare nu än någonsin och det finns väl inget värre än att låta skadorna sätta stopp för seriespelet eller turneringen du förbereder dig för. Nedan följer några vanliga områden som brukar ge besvär inom den populära sporten:

 

Axel

Vi vet hur viktiga overhead-slagen är för att behålla nätposition. Ofta är det tekniken som är med och gör att denna smärta uppkommer då många av oss förlitar oss på att slå med enbart armen istället för att få med hela kroppen i slaget. Släng på 1000st lobbar som motståndaren älskar att göra så har vi ett bra recept på att du kan drabbas av dessa besvär.

Uppkomst: Bristande muskelkontroll, nedsatt rörlighet i bröstryggs-partiet, repetitiv påfrestning för muskel- och senstrukturer där vi inte har chans att hinna återhämta oss är några av de anledningar till varför dessa besvär dyker upp.

Symptom: Smärta både framtill och/eller baktill på axeln som i sin tur leder till sämre rörlighet och att man undviker vissa viktiga slag som exempelvis “bandeja”!

 

Armbåge

Den tidigare ökända tennis-armbågen har gått och blivit padel-armbåge. På grund av för täta besök i padelhallen tillsammans samt en teknik med förbättringspotential nöter man på muskler och senor som är med och sätter fart på bollen när man slår en backhand.

Uppkomst: Tekniken spelar störst roll här för denna typ av besvär. Många spelare använder för mycket handled för att få fart på bollen där de samtidigt inte har kapaciteten i musklerna för de repetitiva rörelserna vilket i sin tur leder till en molande smärta på utsida armbåge. Kan gå över till att vardagsaktiviteter som att flytta på föremål eller tandborstning blir en utmaning då det kan komma att hugga till i området vid utförande.

Symptom: Molande värk som kan komma till att hugga till vid utsida armbåge.

 

Höft/Knä

Är du en av dem som tejpar knän eller använder knästrumpa för att kunna lita på att det håller eller dämpa smärtan? Du är inte ensam. Det är inte ovanligt med denna typ av besvär och spelaren kämpar med att på egen hand lappa ihop kroppen så att denne kan fortsätta spela. Risken med detta är att skadan ignoreras och blir än mer omfattande med längre period för smärtfri återgång till spel.

Uppkomst: Obalans i styrka och rörlighet mellan muskler i sätes och ljumskregionen eller framsida och baksida lår på grund av repetitiva rörelser med för lite vila mellan padelpassen leder ofta till denna typ av besvär.

Symptom: Smärta ljumske, utsida höft eller knä. Bristande muskelfunktion i säte, höftböjare samt framsida och/eller baksida lår leder ofta till att besvär letar sig till dessa områden och ofta har en stark koppling till varandra.

Muskelbristningar

Vi alla känner någon som kommer till padel-passet i samband med att klockan ringer till och det är dags att kliva på banan. Inte heller är det många som tänker att det kan behövas kompletterande träning för att undvika att dessa bristningar dyker upp,

Uppkomst: Då det är många snabba vändningar samt korta spurter där majoriteten av oss värmer upp för dåligt innan spel händer det inte alltför sällan att man får sig en muskelbristning. Vaden samt baksida lår är två områden som ofta är drabbas av detta. Har man råkat ut för en muskelbristning har man dessutom större chans att få ytterligare bristningar i samma område ifall inte besväret tas hand ordentligt på grund av ärrvävnad.

Symptom: En molande värk i muskeln som ofta hugger till när den sträcks ut. Blåmärke och svullnad samt att man blir svag i och runt den utsatta muskeln är vanligt. Har du otur och gått runt med detta länge samt fortsätter provocera muskeln kan det vara så att den helt går av vilket kan leda till en längre rehabprocess samt vara i behov av operation.

 

Sammanfattning

Detta är då några av de vanligaste områdena som besvären dyker upp i. Orsakerna till dessa besvär kan var multifaktoriella där bristande återhämtning mellan passen, dåliga kost och sömnvanor samt bristande underhållande träning/teknik/uppvärmning ofta spelar roll i varför besvären dykt upp i första hand.

Oftast blir det alltså för mycket padel vilket i sin tur leder till en obalans mellan styrka och rörlighet som sedan leder till besvärens uppkomst. Inte sällan är det så att man smörjer det besvärade området med antiinflammatorisk kräm som Voltaren eller tar sig någon alvedon/ipren innan match men detta brukar långsiktigt leda till större besvär fall problemet inte tas tag i.

 

Prognos

Allt ifrån en muskelbristning som kan ta 1 vecka eller 2 att ordna till sig till den där korsbandsskadan som kan ta upp till 1 år eller mer att komma tillbaka ifrån. Även ålder spelar in samt kroppens allmänna hälsostatus och förutsättningar för läkning. Med andra ord är det individuellt hur prognosen ser ut där det är upp till spelaren att sätta ribban och ge kroppen de bästa förutsättningarna.

 

Vad kan du göra för att undvika besvären?

Något som funkar för generellt då även detta är individuellt är styrketräning för hela området och upprätthålla rörligheten för att få ut det bästa och viktigaste utav tekniken och därmed minska skaderisken.

 

Vad kan Naprapaten göra?

Naprapaten använder sig av nåltekniker och/eller stötvåg, mjukdelsbehandlingar samt ledjusteringar med kompletterande rehab utifrån de besvär du söker för, optimerar rehab där vi inte skyndar tillbaka utan gradvis jobbar tillbaka till full potential så att du kan sköta om detta besvär på egen hand. Så skulle ett besök kunna se ut och där är några behandlingsmetoder du kan få erfara under dina besök där varje besök är skräddarsytt efter just dina förutsättningar.

 

 

Artikelförfattare Alen Manovic

Alen Manovic – Examinerad Naprapat, Leg. tjänstgörande

”Jag valde Naprapati för att jag värderar det äkta mötet med människan. Jag gillar tanken av att kunna få vara en del av att hjälpa till med någon annans besvär den tampas med till vardags. I mig hittar du en närvarande och motiverad terapeut som gör sitt yttersta för att du ska få det lättare i vardagen.”