Introduktion:diskbråck lumbalt

Diskbråck ingår i regel i degenerativ ryggsjukdom, vilket innebär att det blir vanligare med åldern. De flesta patienter som drabbas av diskbråck (ca 90%) behandlas konservativt och utan kirurgi.

Symptomen brukar läka ut och avta inom 6 till 12 veckor. Förutom degenerativa förändringar finns det även andra riskfaktorer som ökar risken för att få ett diskbråck bl.a. ärftlighet, hög fysisk arbetsbelastning, låg fysisk aktivitet, högt BMI och rökning. (1)

En disk är en mellanskiva mellan två kotkroppar i ryggraden som har både en stötdämpande funktion samt möjliggör rörlighet mellan två kotor. Ett diskbråck är en spricka i disken, oftast till följd av degenerativa förändringar men det kan även orsakas av mekanisk överbelastning. Det vanligaste området att få diskbråck i är ländryggen. Skademekanismen är varierande och det behöver inte finnas en exakt mekanisk rörelse eller våld mot disken som orsakar diskbråcket, men disken är som mest sårbar i en rörelse där man böjer sig framåt och vrider samtidigt. Därför är det inte alls ovanligt att ett diskbråck sker när man skottar snö eller byter däck. (2)

Utredning:

En noggrann klinisk undersökning utförs av våra naprapater på Muskelcentrum för att utreda om det finns misstanke om ett diskbråck. Ofta går det att ställa diagnosen kliniskt, men ibland kan man behöva komplettera med en magnetröntgen. Därefter lägger naprapaten upp en behandlingsplan tillsammans med dig som patient. Där ingår, förutom behandling och smärtlindring, även en rehabiliterande och förebyggande plan med övningar, tips och råd. Allt för att du ska kunna återhämta dig snabbare och minska risken för ett återfall.

 

Symptom:

Ett diskbråck behöver inte alltid innebära smärta utan det kan te sig på olika sätt beroende på graden av bråck och var det sitter. I de fall som det handlar om ett större bråck som trycker mot en nervrot, t.ex. n.ischiadicus, så kan det förutom lokal smärta ge även strålningar ner i benet, vilket kallas för Ischias. Det kan också tillkomma påverkan på känsel och styrka i benet.

 

Behandling:

Den konservativa metoden och den icke-kirurgiska är oftast den som rekommenderas till patienter, förutom de fall som det rör sig om Cauda equina-syndrom. Patienter med den diagnosen upplever bland annat påverkan på blås- och tarmfunktion och/eller nedsatt sexuell funktion. Har man dessa symtom så bör man söka akut vård på sjukhus. Dessutom kan kirurgiskt ingrepp övervägas i de fall där smärtan är väldigt intensiv och har en stor påverkan på patientens vardag och allmäntillstånd. (4,5)

Vi på Muskelcentrum har goda möjligheter att både smärtlindra och förebygga besvären med olika typer av behandlingsmetoder. Exempel på de olika behandlingsmetoderna är mjukdelsbehandling dvs massage och pressur, ledbehandling för att skapa bättre förutsättningar för patientens rörlighet. Dessutom använder vi av akupunktur som har visat goda resultat vid behandling av diskbråck. (3)

 

Prognos:

Diskbråck har vanligen en god prognos och oftast uppnår man en funktionell förbättring och smärtan minskar tydligt inom loppet av 2 veckor. Dessutom brukar ca 90 % av patienterna bli helt besvärsfria inom 6 veckor. Det kan gå snabbare om man söker hjälp i tid för att få symptomlindrande behandling och tips på övningar som tillsammans påskyndar läkningen.

De bästa tipsen för att hantera ett diskbråck innan och under behandling:

disc herniation

  • Försök att vara aktiv men undvik att provocera ryggen med tunga lyft. Enkla aktiviteter såsom promenader är det som rekommenderas för att kunna hålla igång kroppen för att påskynda läkningen och undvika försämring av symptomen.

 

  • Gör det som du upplever är roligt eller mår bra av, efter förmåga. Lev så vanligt som möjligt och försök att hålla dig vid gott mod. Det finns studier som visar att dåligt mående kan bidra med ökad smärta.

 

  • Använd smärtstillande läkemedel vid intensiv smärta för att kunna hantera vardagen. Samt NSAID för att minska den inflammatoriska processen om det nu rör sig om ett diskbråck.

Tips på några enkla övningar som kan hjälpa dig att hantera smärtan:

  • Ligg på rygg och lägg dina ben på en stol för att kunna slappna av i ryggen.
  • Ta tag i dina knän i samma position som ovanstående punkt. Försök att slappna av i benen och för knäna upp och ner eller i cirkelrörelser, endast med hjälp av dina händer.
  • Försök att dämpa den sympatiska delen av nervsystemet och öka aktiviteten i det parasympatiska med hjälp av  meditation och andning.

Referenser:

  1. Haidar, R., et al., Lumbar disc herniation in young children. Acta Paediatr, 2010. 99(1): p 19-23.Länk
  2. Deyo RA, Loeser JD, Bigos SJ. Herniated lumbar intervertebral disk. Ann Intern Med 1990;112:598-603. Länk
  3. The effectiveness and safety of acupuncture in the treatment of lumbar disc herniation: Protocol for a systematic review and meta-analysisRong Deng1ZiLing Huang 1Xun Li 2XingHong Pei 1ChengXi Li 1JianXin Zhao 1
  4. Surgical versus non-operative treatment for lumbar disc herniation: a systematic review and meta-analysis Bing-Lin Chen 1Jia-Bao Guo 2Hong-Wei Zhang 3Ya-Jun Zhang 4Yi Zhu 5Juan Zhang 6Hao-Yu Hu 6Yi-Li Zheng 6Xue-Qiang Wang 6
  5. Conservative Treatment for Giant Lumbar Disc Herniation: Clinical Study in 409 Cases.Ma Z, Yu P, Jiang H, Li X, Qian X, Yu Z, Zhu Y, Liu J.
    Pain Physician. 2021 Aug;24(5):E639-E648.
    PMID: 34323452 Clinical Trial.
  6. The spine and rehab group. https://www.thespineandrehabgroup.com/lumbar-disc-herniation
Artikelförfattare Elias Darvishian

Artikelförfattare Elias Darvishian

Examinerad Naprapat Leg.tjänstgörande

Elias är utbildad Naprapat på Naprapathögskolan i Stockholm

Elias är utbildad Naprapat på Naprapathögskolan i Stockholm och intresserades av Naprapati tidigt i samband med en envis axelskada. Elias har arbetat i många år som simlärare och har ett genuint intresse av träning och idrott.