Nacksmärta & Nackspärr

Nacksmärta uppkommer av olika anledningar, vanligaste faktorerna idag är ofta den stressiga miljön samt inaktivitet. Det är inte heller ovanligt att man kan få nacksmärta efter en ovan sovposition eller om man har suttit i drag från exempelvis ACn i bilen. 

 

Smärta i nacken kan även uppkomma akut vid trauma mot nacke/huvud – vanligt då är Whiplash, utav skador på kotpelaren, nervinklämningar på grund av trånga passager eller spända muskler kan ge utstrålande smärta, domningar och muskelsvaghet i axlar och armar.

Boka din behandling idag

Våra duktiga naprapater hjälper dig så fort som möjligt. I bokningssystemet hittar du olika typer av behandlingar för olika tillfällen. Är du osäker på vilken du bör ta? Ring oss eller boka en vanlig naprapatbehandling så kan vi hjälpa dig!

nacke

Besvär – nacke

Nackspärr

Vid nackspärr får man en plötslig kramp i nackmusklerna. Man blir stel i nacken och det gör ont. Det är svårt att vrida på huvudet på grund av krampen och smärtan. Ofta uppkommer besvären efter att man har gjort en häftig rörelse med huvudet eller om man har råkat sova i en obekväm ställning. Ibland finns det inte någon särskild förklaring till varför man får nackspärr.

Varför får man nackspärr?

De vanligaste anledningarna till nacksmärta är monotona rörelser/stillasittande arbetsställningar under en längre tid. Nedkylning av nacken på grund av att man har suttit i drag, exempelvis i en bil med luftkonditionering kan också orsaka värk i nacken. Även stress och andra psykiska problem kan successivt skapa spänningar i musklerna i nacken och detta kan frambringa stelhet och smärtor/nackspärrskänningar och ge långvarig smärtproblematik.

Det som vanligtvis händer när man får nackspärr/nacksmärta är att man upplever en begränsad rörlighet i nackens leder i form av så kallade ”låsningar”. Detta sker alltid i kombination med muskulära spänningar eller ”triggerpunkter”.

Vid nackspärr eller smärta i nacken så är rekommendationen att man ska fortsätta med vanliga aktiviteter och förbli aktiv man kan inom utan att provocera rörelsen så att det smärtar. Vid behov kan man tillfälligtvis ta receptfri smärtstillande medicin.

Behandling av nackspärr hos oss på Muskelcentrum

Eftersom nackspärr oftast är ett funktionellt överansträngningsbesvär så läggs stor vikt vid undersökning av hållning samt nackens och skuldrornas funktion. Efter en grundlig anamnes och undersökning av nacken samt skuldrorna behandlar vi initialt orsaken bakom besväret.

Vanligtvis består behandlingen av att minska stelheten i nacken genom att få igång en fungerande muskulatur runt skuldra och axlar samt lägger upp plan utefter förutsättningar för att förebygga vidare smärtor i nacken.

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk uppträder oftast i bakhuvudet samt över ögon, panna och hjässa med tryckande karaktär. Värken kan också uppkomma i nacken, käkarna och tinningarna. Denna typ av huvudvärk är vanligt förekommande och uppkommer ofta under och efter långvarigt och lågintensivt, statiskt arbete under bristande ergonomi, t ex på kontoret. Stress, psykiska påfrestningar, synfel och bristande bettfysiologi kan också orsaka återkommande huvudvärk liksom trauma mot nacke och huvud.

Behandling av spänningshuvudvärk hos oss på Muskelcentrum

Spänningshuvudvärk är vanligtvis tacksamt att behandla. Det är mycket viktigt att finna grundorsaken till varför besvären har uppstått och därför gör våra Naprapater en noggrann undersökning innan behandlingen inleds. Behandlingen utförs i bröstrygg och nacke, både i leder och muskler. Vi analyser också arbetsposition och går igenom specifika rehabiliteringsövningar.

Migrän

Migrän innebär återkommande anfall av huvudvärk som bland annat kan utlösas av vissa födoämnen och spänningstillstånd i nackens muskulatur. Det är oklart varför migrän uppstår, men det är ett komplicerat samspel mellan nerv- och blodkärlssystemet kring hjärnan som pågår under migränattacken.

Anfallen kan komma både med eller utan förkänning. Tecken på att ett anfall är på gång kan vara synfenomen eller påverkan på känseln, aurafasen. Huvudvärken sitter oftast på ena sidan, spränger eller dunkar och gör så ont att man blir illamående, kräks och mer ljud- och ljuskänslig. Detta medför initialt huvudvärk av spänningstyp som sedan övergår i ett migränanfall. För att kunna skilja ut vilken typ av huvudvärk det rör sig om kan du ha nytta av att föra en s k huvudvärksdagbok, som finns att få på vårdcentraler. Ta med den till din naprapat så kan ni tillsammans ta fram sambanden som ger upphov till din huvudvärk. Behandlingen är densamma som för nackspärr.

Behandling av migrän hos oss på Muskelcentrum

Manuell behandling kan avhjälpa och förebygga att huvudvärken utlöses. Detta innebär att många – men inte alla – patienter behandlas både i förebyggande syfte och i början av ett migränanfall.
Orsakerna till och symptomen vid nacksmärta kan vara många och komplicerade och variera mellan individer. Naprapaten gör en noggrann undersökning med hjälp av ortopediska tester, neurologiska tester och muskeltester för att klargöra orsaken till besvären. Utifrån diagnos väljer sedan Naprapaten de mest effektiva behandlingsteknikerna och rehabiliteringsprogram.

Artikelförfattare Niclas Ericsson

Artikelförfattare Niclas Ericsson

Leg. Naprapat

Niclas Ericsson – Leg. Naprapat

Niclas har alltid haft ett träningsintresse och fastnade tidigt för CrossFit, vilket medförde diverse skador och besök hos olika terapeuter med varierande resultat. Det gav honom en tankeställare och intresset för att kombinera träning, välmående och att kunna hjälpa andra växte snabbt fram. Erfarenhet av att driva ett CrossFit-gym och mångårig erfarenhet av crossFit och dess typiska skador som ofta uppstår.

Boka här