Stretching

Stretching används för att normalisera muskellängder och därmed bryta spännings- och smärttillstånd i muskler. Genom att nå avslappning samt ökad rörlighet i en muskel kan vi också uppnå balans mellan höger och vänster kroppshalva samt mellan fram- och baksida av kroppen, något som är mycket viktigt både för att återställa funktionen samt i ett förebyggande och rehabiliterande syfte.

Tekniker inom stretching

De tekniker som naprapaten använder är noga beprövade och vedertagna som passiv och aktiv PNF (Proprioceptiv Neuromuskulär Facilitering) och INF (Interoceptiv Neuromuskulär Facilitering).

Fysiologin bakom dessa tekniker innefattar att utnyttja senspolarnas och muskelspolarnas funktioner för att på bästa möjliga sätt få muskeln att slappna av, vilket ger goda möjligheter att återställa funktion och rörlighet. De olika stretchingteknikerna naprapaten använder sig av ställer även krav på specifik kunskap inom anatomi och fysiologi

För oss är det även grundläggande att lära patienten att själv stretcha sina muskler, vilket kan vara viktigt både i ett förebyggande och rehabiliterande syfte.

Källa: www.nph.se

Ett exempel på område där PNF-metoden används med goda resultat är sätes- och höftregionen samt lårbenets hela muskulära komplex. Vid ländryggsbesvär är det ofta dessa områden som kan vara både svaga eller stela och krampa i försvar. Med denna stretching-metod som med fördel utförs med hjälp av terapeut kan man få snabba resultat gällande symtomlindring av ländryggsbesvär.

 

Boka din behandling idag

Våra duktiga naprapater hjälper dig så fort som möjligt. I bokningssystemet hittar du olika typer av behandlingar för olika tillfällen. Är du osäker på vilken du bör ta? Ring oss eller boka en vanlig naprapatbehandling så kan vi hjälpa dig!

stretching
Artikelförfattare Alen Manovic

Artikelförfattare Alen Manovic

Examinerad Naprapat Leg. tjänstgörande

Alen Manovic – Naprapat på Muskelcentrums klinik i Västerås

Jag valde Naprapati för att jag värderar det äkta mötet med människan. Jag gillar tanken av att kunna få vara en del av att hjälpa till med någon annans besvär den tampas med till vardags. I mig hittar du en närvarande och motiverad terapeut som gör sitt yttersta för att du ska få det lättare i vardagen.

Boka här