Gravidbehandling

Våra duktiga Legitimerade Naprapater i Uppsala, Anna Hansson, Emma Kosterbärg, Evelina Angrén, Sofia Nygren och Titti Ederot samt Daisy Alarcon och Ebba Immelsjö i Västerås är specialiserade inom behandling av gravida samt tiden efter graviditet. Dem hjälper er med behandling och träning under och efter graviditet.

Behandling under och efter Graviditet

Alla är vidareutbildade inom Rehabiliteringsträning för Gravida, Manuell medicinsk behandling för gravida och Dynamic neuromuscular stabilization (DNS). Flertalet har även gått MammaMage utbildning.

Under graviditeten händer mycket med kroppen och musklerna får arbeta mot en ny tyngdkraft/hävstång och blir spända på ett annat sätt än tidigare. Hormonet relaxin gör att skelett och ligament blir mjukare för att förbereda kroppen för förlossning och detta ställer då ännu högre krav på muskulaturen.

Frisättningen av relaxin når sin topp i början av graviditeten och därför är det inte helt ovanligt att kvinnor får en smärtproblematik tidigt i graviditeten. Detta tillsammans med den förändrade tyngdpunkten leder ofta till spända muskler i säte, bröstkorg, stelhet i bröstrygg, spända axlar och nacke.

Många tänker att smärta kring bäcken, höft eller ländrygg är förknippat med foglossning. Dock är det väldigt vanligt att smärtan är kopplad till muskulär smärta som påminner väldigt mycket om foglossning. Vi kan hjälpa er med både muskulär smärta samt även lindra besvären från en äkta foglossning.

Symptom vid fogsmärta.

• Molande, huggande eller ilande smärta i nedre delen av ryggen.
• Smärta över skinkorna som ibland skiftar från sida till sida.
• Smärta i höfter och/eller blygdben.
• Strålande smärta ned i ben eller ljumskar.
• En plötslig låsning i ett ben som gör det svårt att gå obehindrat.
• Svårt att lyfta saker eller böja eller vrida kroppen.
• Svårt att göra saker på ett ben, t.ex. ta på sig ett par byxor stående eller gå i trappor.

Smärtan är ofta lindrig på morgonen och förvärras under dagen. Den är oftast som värst på kvällen och provoceras av att stå och gå långa stunder. Om bäcken- och ryggsmärtor diagnostiseras och behandlas korrekt är möjligheterna stora att reducera och underlätta besvären avsevärt om inte helt. Det är även viktigt att ta hänsyn till eventuella smärtor som kvarstår efter förlossningen.

Boka din behandling idag

Våra duktiga naprapater hjälper dig så fort som möjligt. I bokningssystemet hittar du olika typer av behandlingar för olika tillfällen. Är du osäker på vilken du bör ta? Ring oss eller boka en vanlig naprapatbehandling så kan vi hjälpa dig!

Naprapat utfører behandling på pasient

Efter graviditeten

Efter graviditeten är det av stor betydelse att åter träna upp bäckenbotten och magmuskulatur på rätt sätt. Vid graviditeten får man ett ökat avstånd mellan magmusklerna och vi får mycket svårt att bibehålla det buktryck som behövs för att ge ryggen stöd vid rörelser och belastning. Ju mer magen växer, desto mer behöver vi luta överkroppen bakåt för att stabilisera vikten, och därmed läggs en stor stress på ländryggens viktbärande strukturer och stabiliserande system via muskler och ligament.

Vanliga frågor och svar

Jag är gravid. Är det lämpligt att få behandling då?

Självklart. Flera studier påvisar positiva resultat avseende smärtlindring under graviditet samt att manuell behandling och rehabiliteringsträning påskyndar återgång efter graviditeten avsevärt.

Flertalet patienter går regelbundet på behandling under hela graviditeten och upplever detta som en enorm lättnad. Det är dock viktigt att anpassa behandlingen eftersom graviditetshormonerna ökar rörligheten i alla kroppens leder. Vi ger även träningsråd samt allmänna råd för att minska smärta vid foglossning och graviditet.

Som gravid har du mycket att tjäna på att tidigt börja träna upp och lära dig rätt aktivering av stabiliserande muskler och bäckenbottenmuskulatur för att minska belastningen av bland annat ryggen och just bäckenbottenmuskulaturen, minska risken för urinläckage samt snabbare komma tillbaka och återfå stabilitet efter en förlossning.

VARFÖR ÄR DET BRA ATT GÖRA ANDNINGSÖVNINGAR UNDER OCH EFTER EN GRAVIDITET?

Barnet tar mer och mer plats i magen vilket leder till att det byggs upp ett ökat tryck mot organen samt kroppens primära inandningsmuskel, Diafragma. Det skapar större utmaningar att djupandas och många gravida börjar då att toppandas vilket leder till ökade spänningar i nacke, axlar och skuldror. Det är väldigt vanligt att andningsmönstret sitter kvar efter förlossningen och då är det bra att jobba med djupandning, vilket är viktigt även för bålstabiliteten och för att undvika dålig hållning.

NÄR KAN JAG BÖRJA TRÄNA EFTER GRAVIDITETEN?

– Det är olika från person till person. Bäckenbottenmuskulaturen kan sträckas ut upp till tre gånger sin längd så det är väldigt viktigt att träna upp den igen efter förlossning. I efterförlossningsvården är det mycket fokus på barnet och amningen men inte så mycket på mammans kropp, därför kan det vara bra att uppsöka en Naprapat, som kan behandla och träna upp kroppen igen.

HUR SKA JAG TRÄNA UNDER GRAVIDITETEN?

– Det är bra att fokusera på bäckenbotten, mage, rygg, skuldror och andning. För att jobba förlossningsförberedande samt ge kroppen bra förutsättningar att komma igång med träning igen efter graviditeten är det bra att träna de djupa magmusklerna. Många har problem att hitta dem musklerna och där kan vi hjälpa till att lära ut samt skapa bra träningsprogram som passar dig under hela graviditeten. En stark rygg är väldigt viktigt då magen successivt blir tyngre och tyngre men är också en fördel efter förlossningen då man bär på barnet och ofta sitter framåtböjd flera timmar per dag vid amning.

 

ÄR DET FARLIGT ATT TRÄNA UNDER GRAVIDITETEN?

– Nej, det är inte farligt att träna under graviditeten. Ju starkare du är, desto bättre förutsättningar har du att klara av den belastning och påfrestning som en graviditet och förlossning faktiskt är för kroppen. Fortsätt träna det du normalt sett gör så länge som kroppen inte säger ifrån med smärta som följd. Det enda man ska undvika under en graviditet är träning på hög höjd, dykning med tuber samt idrotter där det finns risk för slag mot magen.

 

HUR KAN NI HJÄLPA EN NYBLIVEN MAMMA?

– Vi kan hjälpa till med både behandling och rätt typ av träning. För oss är målet att alla nyblivna mammor ska återfå kontroll i bäckenbotten och djupa magmuskulaturen. Vi kan även undersöka magen och dess diastas. När magen växer delar de raka magmusklerna på sig för att magen ska få plats. Den delningen av musklerna ska normalt läka ihop 8-10 veckor efter förlossningen men en del får problem med att de inte läker ihop som de ska. Rektusdiastas är i sig helt ofarligt men viktigt att man återgår kontrollen på den djupa magmuskulaturen för att skapa bästa möjliga stabilitet så andra besvär inte uppkommer.

 

VILKEN TRÄNING SKA JAG UNDVIKA EFTER FÖRLOSSNING?

– Det är viktigt att du återfår kontrollen på de djupa magmusklerna innan du drar igång med till exempel löpning och styrketräning.

VAD INNEBÄR MAMMAMAGE?

Under en graviditet genomgår kroppen stora förändringar och efter förlossningen kommer kroppen se och bete sig annorlunda mot innan graviditeten. En kroppsdel som genomgår en stor förändring är magen, som efter en förlossning kan kallas mammamage.

Under en graviditet växer livmodern och de raka magmusklerna måste således öka avståndet mellan sig för att ge plats. Inom ett år efter förlossningen har magmusklerna vanligtvis återfått sitt ursprungliga avstånd, men för vissa kan det fortfarande skilja mer än tre centimeter, vilket då kallas rektusdiastas eller delade magmuskler.

Oavsett om du har delade magmuskler, vill återfå styrkan i magen eller bara vill få bort din mammamage är det viktigt att komma igång med träningen när du känner att din kropp är redo.

För att stärka magen och bli av med mammamagen är träning och fysisk aktivitet viktig. Det finns massor av tips för dig som vill träna på egen hand och många träningsaktörer erbjuder mammaträning och PT speciellt inriktade på nyblivna mammor.

Speciellt framtagen träning för nyblivna mammor är uppbyggd för att stärka kroppen efter en graviditet. Övningarna fokuserar på mage och bäckenbotten, och du tränar alltid utifrån dina egna förutsättningar.

Forskning

Optimizing pain relief during pregnancy using manual therapy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3743693/

Maximizing Recovery in the Postpartum Period: A Timeline for Rehabilitation from Pregnancy through Return to Sport
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9528725/

Pregnancy, Low Back Pain, and manual physical therapy interventions
https://www.jospt.org/doi/pdf/10.2519/jospt.2002.32.7.314

 

Artikelförfattare Johan Söderström

Artikelförfattare Johan Söderström

VD för Muskelcentrum

Johan Söderström – Leg. Naprapat, idrottsmedicinsk specialist och grundare Muskelcentrum

Johan är legitimerad Naprapat och arbetar med yppersta världseliten inom ishockey där han bland annat varit en del av medicinska teamet i Tre Kronor. Johan har dessutom publicerat forskningsartikel inom stötvågsterapi 2016. Han är i dag VD för Muskelcentrum och håller kontinuerligt vidareutbildningar för terapeuter.

Boka här