Diagnostiskt Ultraljud

Muskuloskeletal ultraljudsundersökning hos din Naprapat i Uppsala.
Vi på Muskelcentrum har Examen i Muskuloskeletal Ultraljudsdiagnostik (MSKUL) och använder ofta ultraljudsundersökning ensamt eller som ett komplement till övriga kliniska undersökningar. Detta gör att vi kan säkerställa vilken struktur som orsakar smärta eller nedsatt funktion. Med ultraljud kan man också se omfattningen av en skada och även följa läkningsprocessen över tid vilket kan ge information om behandlingseffekt och även säga hur lång tid det är kvar innan man kan återgå till idrott/aktivitet. Ultraljudsundersökning lämpar sig väldigt bra som komplement till den övriga undersökningen.

De vanligaste områdena/skadorna som vi undersöker är:

– Muskelbristningar exempelvis hamstringsskada (typ1 och typ2), bristning i vaden (gubbvad).
– Smärta i senor såsom hälsenebesvär, tennisarmbåge, golfarmbåge, löparknä, hopparknä, hälsporre eller axelbesvär.
– Ligamentskador vid trauma såsom fotledsstukningar, knäskador och axelluxationer.
– Slemsäcksinflammationer exempelvis Baker´s cysta.
– Ljumskbesvär.
– Meniskskador eller ligamentskador i knäet.
– Höftbesvär.

Boka din behandling idag

Våra duktiga naprapater hjälper dig så fort som möjligt. I bokningssystemet hittar du olika typer av behandlingar för olika tillfällen. Är du osäker på vilken du bör ta? Ring oss eller boka en vanlig naprapatbehandling så kan vi hjälpa dig!

diagnostiskt ultraljud

Diagnostiskt ultraljud hos Muskelcentrum

Ultraljudsundersökning – Högteknologi

Vid en ultraljudsundersökning sänds svaga ljudvågor in i underliggande vävnad och reflektionen (ekot) av ljudvågorna skapar en bild av vävnaden. Eftersom vävnaderna har olika densitet kommer ljudvågorna att absorberas och reflekteras olika mycket. Ljudvågorna omvandlas sedan till en rörlig bild av vävnaderna som ses på en högupplöst bildskärm. Med en s.k. dopplerteknik kan man exempelvis även se pågående inflammation/kärlaktivitet i området. Vi på Muskelcentrum använder den senaste utrustningen inom ultraljudsdiagnostik specifikt riktat mot muskuloskeletala besvär.

Många fördelar

Ultraljudsundersökningen är smärtfri och man kan analysera bilden direkt. Man får också en dynamisk bild, dvs. man kan undersöka ett område under rörelse, t.ex. kan man se hur det ser ut i axeln när man lyfter armen vilket blir mycket mer funktionellt och också ofta underlättar diagnostiken betydligt. Om man jämför detta mot exv. en magnetkameraundersökning där man måste vara helt still och där det ofta är både väntetid på själva undersökningen men också på analys och svar på MR-undersökningen finns det med ultraljudsundersökningen flera fördelar. Många gånger är också en ultraljudsundersökning minst lika bra som en magnetkameraundersökning när det gäller att ställa diagnos och vissa gånger till och med bättre. Undersökningen är helt smärtfri och ofarlig.

Korta väntetider

Vi har ofta korta väntetider för att få en ultraljudsundersökning och du kan oftast få en tid inom en vecka. Du behöver ingen remiss för att få komma till oss.

Vänligen observera att Diagnostiskt Ultraljud ej för att diagnosticera skador längs med ryggraden, ej heller benbrott.

Hur ser det ut?

Bilden till vänster nedan visar en knäskålssena med kärlinväxt (hopparknä). Bilden till höger nedan visar en frisk knäskålssena efter behandling.

Artikelförfattare Johan Söderström

Artikelförfattare Johan Söderström

VD för Muskelcentrum

Johan Söderström – Leg. Naprapat, idrottsmedicinsk specialist och grundare Muskelcentrum

Johan är legitimerad Naprapat och arbetar med yppersta världseliten inom ishockey där han bland annat varit en del av medicinska teamet i Tre Kronor. Johan har dessutom publicerat forskningsartikel inom stötvågsterapi 2016. Han är i dag VD för Muskelcentrum och håller kontinuerligt vidareutbildningar för terapeuter.

Boka här