Triggerpunkter

Triggerpunkter karaktäriseras av att de ger lokal smärta men även en karaktäristisk projicering av smärta till en annan del av kroppen. En myofascial triggerpunkt definieras som en muskelspänning eller en hyperöm punkt i en spänd muskelfibersträng.
Den naprapatiska behandlingen av myofasciala triggerpunkter inriktar sig på att inaktivera triggerpunkten, genom att få den spända muskelfibersträngen i muskeln att slappna av. Detta uppnår våra Naprapater med olika mjukdelstekniker såsom massage, stretching, dry needling och rehabiliteringsövningar. Det är viktigt att påverka kroppens nervsystem för att få ett varaktigt resultat.

Boka din behandling idag

Våra duktiga naprapater hjälper dig så fort som möjligt. I bokningssystemet hittar du olika typer av behandlingar för olika tillfällen. Är du osäker på vilken du bör ta? Ring oss eller boka en vanlig naprapatbehandling så kan vi hjälpa dig!

Bakgrund och tekniker – triggerpunkter

Dr. Smith (Naprapatins grundare) ansåg att de grundläggande orsakerna till smärta och försämrad funktion fanns att söka i bind- och stödjevävnad samt nerv och muskelvävnad. Det synsättet präglar vårt sätt att arbeta och därför är behandling av mjukdelar en naturlig del av våra Naprapaters sätt att ta sig an smärta och funktionsrubbningar

Den strukturella orsaken är inte helt klarlagd men de teorier man har bygger på att delmuskelspänningen – den spända muskelfiberbunten – orsakas av en ond cirkel där energibrist är en central del. Enligt den teorin saknas det alltså energi för att bryta den kontraktion (sammandragning) som skett av muskelfibrerna. En annan teori gör gällande att den kontinuerliga sammandragningen orsakas av en skada på cellnivå där kalcium läcker ut och aktiverar muskelcellen. I båda dessa fall utför naprapaten en behandling där syftet är att töja ut muskelfibrerna för att bryta den onda cirkeln och därmed få muskeln att slappna av vilket ger goda möjligheter till läkning.

En vanlig teknik vid behandling av triggerpunkter är muskelpressur. Andra tekniker som används är stretching enligt PNF (proprioceptiv neuromuskulär fascilitering), INF (inhiberande neuromuskulär fascilitering) och PIR (postisometrisk relaxationsteknik), massage samt dry needling. Indirekt, och i vissa fall direkt, kan triggerpunkter deaktiveras via våra tekniker. Vi använder även manipulation, mobilisering och nervmobilisering beroende på orsaken till uppkomsten av triggerpunkterna.

Källa: www.nph.se

Artikelförfattare Johan Söderström

Artikelförfattare Johan Söderström

VD för Muskelcentrum

Johan Söderström – Leg. Naprapat, idrottsmedicinsk specialist och grundare Muskelcentrum

Johan är legitimerad Naprapat och arbetar med yppersta världseliten inom ishockey där han bland annat varit en del av medicinska teamet i Tre Kronor. Johan har dessutom publicerat forskningsartikel inom stötvågsterapi 2016. Han är i dag VD för Muskelcentrum och håller kontinuerligt vidareutbildningar för terapeuter.

Boka här